Categorii de sport

Există multiple tipuri de sporturi şi de posibilităţi de categorisire a lor.

O prima dihotomie este dată de sporturile individuale şi cele de echipă. Exemplele sunt clare, nu are rost sa insităm. În categoria sporturilor individuale putem include halterele, boxul, atletismul, etc. In cele de echipă avem fotbalul, handbalul, baschetul, etc. Există sporturi care pot îmbraca ambele forme, de exemplu tenisul de câmp, care poate fi practicat la simplu sau la dublu. Alergarea este în sine un sport individual dar, dacă vorbim de probele de ştafetă, devine un lucru în echipă.

O separaţie uzuală este între sporturile de vară şi cele de iarnă. Înotul sau fotbalul intră la sporturi de vară, schiul sau patinajul sunt sporturi de iarnă. Evident, putem patina foarte bine şi vara, la fel cum putem juca fotbal în timpul iernii. Cu toate acestea, există o sezonalitate a practicării sporturilor, deci avem o dependenţă clara dată de anotimpuri.

În functie de modul de practicare, putem vorbi despre sportul de performanţă şi cel de masă (amator). Asupra aceastei perspective vom insista în capitolul următor.

Putem vorbi despre sporturi de viteză şi sporturi de anduranţă. Probele de 100 metri sau 200 metri din atletism sunt probe de viteză. Maratonul sau semimaratonul reprezintă probe de anduranţă. Este nevoie de calităţi diferite pentru a avea rezultate bune în fiecare dintre aceste tipuri de competiţii. Dintr-o perspectivă oarecum apropiată, merită menţionate şi sporturile de forţă (de exemplu haltere, skandenberg, powerlifting, etc).

Alte grupări frecvent întâlnite ţin de natura sporturilor sau disciplinelor. Astfel, vom întâlni în diverse surse clase de sporturi sau discipline precum:

-  sporturi de luptă

-  sporturi atletice

-  sporturi nautice / acvatice

-  sporturi cu motor

-  sporturi cu racheta

-  sporturi ale minţii

-  sporturi extreme

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>