Category Archives: Blog

Sport Insights la Maratonul International Bucuresti Raiffeisen

A 8-a editie a Maratonului International Bucuresti Raiffeisen Bank ne-a adus un traseu nou si numar record de participanti, atat la adulti cat si la probele de copii.

Ne bucuram sa fim parteneri de insights pentru acest eveniment deosebit, care plaseaza Bucurestiul pe harta marilor orase care organizeaza maratoane, peste tot prin lume…

20151004_115917crop

Alaturi de Dan Helciug, la o discutie despre practicarea sportului in Romania, pe marginea studiilor realizate la Sport Insights

 

Placerea sportului…dovedita :)

Cercetatorii ne argumenteaza de ce ne place sa facem sport…

Inca o dovada ca sportul are multe beneficii pentru om.

http://www.fastcompany.com/3025957/work-smart/what-happens-to-our-brains-when-we-exercise-and-how-it-makes-us-happier?utm_source

IMG_01994

Dragă părinte,

 

Ştim că eşti ocupat. Este mult de lucru la job, banii nu sunt tocmai suficienţi – ratele ne cam sufocă, trebuie să ne platim utilităţile, mai trebuie sa punem bani deoparte şi pentru concediu… Ştim, este greu. Timpul însă trece şi sunt lucruri care, dacă nu se fac azi, este tardiv să le faci mâine. Recomandăm să nu scapi din vedere activitatea sportivă a copilului sau copiilor tăi. Poate, uneori, găsim mai mult confort dacă ne uităm la televizor, dacă stăm la o terasă în timp ce copilul se joacă pe tabletă. Să nu scăpăm însă din vedere efectele pe termen lung…

 

Categorii de sport

Există multiple tipuri de sporturi şi de posibilităţi de categorisire a lor.

O prima dihotomie este dată de sporturile individuale şi cele de echipă. Exemplele sunt clare, nu are rost sa insităm. În categoria sporturilor individuale putem include halterele, boxul, atletismul, etc. In cele de echipă avem fotbalul, handbalul, baschetul, etc. Există sporturi care pot îmbraca ambele forme, de exemplu tenisul de câmp, care poate fi practicat la simplu sau la dublu. Alergarea este în sine un sport individual dar, dacă vorbim de probele de ştafetă, devine un lucru în echipă.

O separaţie uzuală este între sporturile de vară şi cele de iarnă. Înotul sau fotbalul intră la sporturi de vară, schiul sau patinajul sunt sporturi de iarnă. Evident, putem patina foarte bine şi vara, la fel cum putem juca fotbal în timpul iernii. Cu toate acestea, există o sezonalitate a practicării sporturilor, deci avem o dependenţă clara dată de anotimpuri.

În functie de modul de practicare, putem vorbi despre sportul de performanţă şi cel de masă (amator). Asupra aceastei perspective vom insista în capitolul următor.

Putem vorbi despre sporturi de viteză şi sporturi de anduranţă. Probele de 100 metri sau 200 metri din atletism sunt probe de viteză. Maratonul sau semimaratonul reprezintă probe de anduranţă. Este nevoie de calităţi diferite pentru a avea rezultate bune în fiecare dintre aceste tipuri de competiţii. Dintr-o perspectivă oarecum apropiată, merită menţionate şi sporturile de forţă (de exemplu haltere, skandenberg, powerlifting, etc).

Alte grupări frecvent întâlnite ţin de natura sporturilor sau disciplinelor. Astfel, vom întâlni în diverse surse clase de sporturi sau discipline precum:

-  sporturi de luptă

-  sporturi atletice

-  sporturi nautice / acvatice

-  sporturi cu motor

-  sporturi cu racheta

-  sporturi ale minţii

-  sporturi extreme